Er is van alles aan het veranderen aan de Euromarkt. Niet veel mensen weten dat er vier garagehouders verspreid over meer dan dertig jaar zaken hebben gedaan aan de Euromarkt.

Er is van alles aan het veranderen aan de Euromarkt. Chinees-Indisch restaurant Fu Yu Lou is definitief failliet en elektronicareparateur Christiaanse is verhuisd naar Serooskerke. De Aldi zal de achtergebleven ruimte vullen door de huidige winkel uit te breiden. Niet veel mensen weten dat er vier garagehouders verspreid over meer dan dertig jaar zaken hebben gedaan aan de Euromarkt.

In juni 1972 wordt er gestart met de bouw van het ‘buurtwinkelcentrum met 6 bovenwoningen’ door Bouwbedrijf De Delta. (De Stem, 21 juni 1972, p. 7). In januari van het jaar daarop weet Groot Walcheren te melden dat ‘een autowasserette annex autoshop, een supermarkt, een snackbar, een drogist en een filiaal van de Nutsspaarbank’ zich zullen vestigen in het nieuwe winkelcentrum. ‘Nog een zaak kan erbij. Over een openingsdatum is nog niets bekend.’ (Groot Walcheren, 17 januari 1973, p. 11).

Texaco A.J. ter Weijden

Tien maanden later druppelen de eerste ondernemers het nieuwe centrum binnen. Een DA-drogist, bloemenspeciaalzaak Fleur 2000 en de vijfde vestiging van de Zeeuwse Nutsspaarbank vinden er hun plek. Ook Texaco Service Station A.J. ter Weijden, het eerste autobedrijf aan de Euromarkt. Ter Weijden had eerder een bedrijf aan de Scheldestraat in Vlissingen, maar deze werd door P.J. Neufeglise overgenomen.

Takelauto
Naast een garage met tankstation biedt Ter Weijden ook een takelservice aan. De Middelburgse gemeente besluit in 1980 om hier gebruik van te maken in de nieuwe wegsleepregeling. ‘Wanneer de politie beslist dat een auto weggesleept moet worden, krijgt het al genoemde garagebedrijf opdracht om met de takelwagen te komen.’
Gelukkig wordt niet iedere auto weggesleept, weet de krant de lezers van 1980 gerust te stellen: ‘Nee, een auto wordt alleen weggesleept als het belang van de veiligheid op de weg of de vrijheid van het verkeer in ernstige mate wordt belemmerd.’ (De Faam, 16 januari 1980, p. 5).
In april 1990 wordt het bedrijf overgenomen door Autobedrijf Schmitz. Dit bedrijf, nog altijd aan de Noordweg gevestigd, neemt vooral gereedschap en het klantenbestand over. Het pand zelf staat vanaf dan leeg.

AutoRik: een kort avontuur

Weggestopt op industrieterrein Arnestein, aan de Nieuwlandsedreef 10, is Rik van Wezel op dat moment op zoek naar een nieuwe vestiging. In 1991 vult hij de leegte die Ter Weijden een jaar eerder heeft achtergelaten. Een unieke locatie, volgens Rik: ‘Hier op de Euromarkt valt het bedrijf veel meer op. Er komen hier veel meer mensen langs, en ze hoeven de auto niet uit om mijn occasions te bekijken.’ (De Faam, 6 februari 1991, p. 17). Toch heeft dit avontuur voor Van Wezel niet lang geduurd.

‘Uitlaatje of lampje vervangen? No problem!’

Al in juli 1992 meldt De Faam dat Paul Dingemanse uit Kamperland het bedrijf heeft overgenomen. Binnen de autowereld was Dingemanse geen onbekende. Naast een schadeherstelbedrijf in Kortgene, opent hij in de zomer van 1992 een bedrijf aan de Euromarkt. ‘In Middelburg houd ik mij uitsluitend bezig met de verkoop van gebruikte auto’s aan particulieren en bedrijven en het kleine onderhoudswerk; in Kortgene worden de grotere reparaties verricht.’ (De Faam, 22 juli 1992, p. 15).
De zaken gaan goed, waardoor er krap een jaar later uitgebreid kan worden. Er komen een ‘Quick-servicestation’ en onderhoudspunt bij. ‘Even een uitlaatje, lampje, accu of banden vervangen? No problem, da’s zo gepiept’, aldus Dingemanse in de Scheldebode van 26 mei 1993.

Van Hoepen

De laatste van de vier garages aan de Euromarkt is Autobedrijf Van Hoepen. Voor de sprong over het kanaal werd gemaakt in 2006, hield H.C. van Hoepen garage aan Bree 15 en vanaf het voorjaar van 1998 aan de Euromarkt.

Bronnen

  • Autobedrijf van Hoepen verhuisd. (2006, 4 oktober). De Faam, p. 42.
  • Auto Rik in een nieuw jasje. (1991, 6 februari). De Faam, p. 17.
  • Dingemanse neemt autobedrijf aan Euromarkt Middelburg over. (1992, 22 juli). De Faam, p. 15.
  • Gemeente kan foutief geparkeerde auto’s laten wegslepen. (1980, 16 januari). De Faam, p. 5.
  • Middelburg. Woningbouw. (1972, 21 juni). De Stem, p. 7.
  • Midden- en kleinbedrijf in Middelburg wordt doorgelicht. (1973, 17 januari). Groot Walcheren, p. 11.
  • Occasionhandel Dingemanse krijgt Quick-servicestation. (1993, 26 mei). Scheldebode, p. 5.
  • Zeeuws Archief, Collectie Foto Dert, nr. 1966.