In de serie 'Wegbereiders' ga ik op zoek naar de pioniers van de Middelburgse autogarages. In deze blog vind je deel 1, over Garage Mona.

Jacobus Schoolmeester (1900-1985) is een van de eersten met de opening van een garage in 1932. Hij stapt als 32-jarige Middelburger een wereld binnen die pas net vorm begint te krijgen. De automobiel is nog een nichemarkt. Veel fietsenmakers breiden hun zaak uit door ook het onderhoud van auto’s op zich te nemen. Zelfs garages die specifiek gericht zijn op automobielen leggen zich naast het onderhouden en repareren van auto’s toe op de verhuur van automobielen en het organiseren van rondritten. Op 1 juli 1932 opent Schoolmeester zijn Garage Mona aan de Sint Janstraat I 46-47 (Sint Janstraat 20-22). Daarbij maakt hij de belofte dat hij zal zorgen voor ‘eene goede behandeling voor matige prijzen’. De achterkant van zijn garage grenst aan het huidige Zusterplein 13.

Aankondiging van de opening (De Faam 29 juni 1932, p. 1)

Een Amsterdamse schoenhandelaar in de stad

Op de foto is rechts de garage omstreeks 1938 te zien. Naast een benzinepomp van Shell zien we ook een auto en twee Zeeuwse dames in klederdracht. De auto die te zien is, is van de Joodse Amsterdammer Abraham Presburg, van de bekende schoenenfamilie Presburg. Abraham werd in 1882 geboren. Vier jaar na het nemen van deze foto werd Presburg in Auschwitz vergast. (Foto: ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 71904)

Mona in de Tweede Wereldoorlog

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij een groot deel van de binnenstad verwoest wordt door het bombardement, biedt Schoolmeester onderdank aan de kaashandel van M. Verburg & Zn. De winkel van Verburg aan de Gravenstraat was verwoest en dus werd er een noodwinkel ingericht in Garage Mona. De door verzending iets beschadigde kaas kon zo toch verkocht worden. 

(De Faam 3 juli 1940, p. 6)

De overname

Rijk Joosse, die op dat moment ook al garagehouder is in Nieuw- en St. Joosland, is geïnteresseerd om de garage van Schoolmeester over te nemen. In 1965 gebeurt dat, maar Jacobus Schoolmeester blijft nog wel beheerder: ‘Als beheerder hoop ik nog aan het bedrijf mijn medewerking te blijven verlenen.’ Met de overname gaat het dealerschap van Citroën over naar Garage Dijkwel op het Noordpoortplein. Mona wordt agent van Mercedes-Benz voor de regio Walcheren.

Sint Janstraat 20-22 – Over het pand

Nadat Rijk Joosse het pand in de zomer van 1975 verkoopt, doet Van der Peijl Techniek zijn intrede in de Sint Janstraat. Ruim vijftien jaar later, in 1991, verhuist het bedrijf naar de huidige vestiging op Arnestein. Nadien hebben Italian Leather WearRijwielhandel Rens PetietCotton Country (later Eigenwijz) en Sportshop ’94 zaken gedaan in de voormalige garage. Kringloopwinkel De Aanwinst heeft tot 2020 ruim twaalf jaar tweedehands spullen verkocht in de winkel. In juli 2020 opent smoothiebar Vivet haar deuren.

De Sint Janstraat 20-22, juni 2020 (Rick Stoorvogel)

Bronnen

  • Koppejan, A.R. (2013). Walcheren op wielen. Joosse, van fietsenwinkel tot autobedrijf. De Wete42(2), 13-22.
  • Mijnsbergen, E. (2020, 10 juni). Vivet Smoothiebar opent in de Sint Janstraat in juli! Wij zijn De Stad Middelburg. Geraadpleegd op 26 juni 2020, van https://wijzijndestad.com/verhalen/vivet-smoothiebar-opent-in-de-sint-janstraat-in-juli/.